My Followers

Friday, 30 December 2011

Skin79

Assalamualaikum...

hari ni aku nak share kat korang BB Cream yang aku suke sgt pakai..ala...yang skang niyh tengah terhangat pasaran ..macam2 jenis & brand BB Cream yang ad kat pasaran.hehehhe..korang pilih jek la mane yg korang nak.

meh nak tunjuk pic BB Cream Skin79 tuh...

botol die kaler pink...i loiiikee =P


SKIN79 ni adalah produk penjagaan kulit & make up yg sangat2 terkenal di Korea, ia juga merupakan jenama ASAL pertama yang membawa produk BB krim ni ke dalam pasaran kosmetik. SKIN79 telah terjual lebih dari 700,000 botol krim BB di Korea dan juga merupakan favourite kepada ramai gadis2 dan jugak artis2 di Korea!!! wowwww!!!

 BB Cream @ ‘krim ajaib’ mampu memperbaiki kulit dan menjadikan make up menjadi lebih mudah (semudah ABC!!!!) . Beza antara BB Cream dan produk kosmetik yang lain, BB Cream adalah kosmetik sekaligus adalah sebagai perawatan kulit ( kira 2 in 1 la ). Produk foundation lain kebanyakkannya hanya krim biasa semata-mata dan tidak dapat merawat kulit, tapi, BB Cream melakukan keajaiban dengan memperbaiki struktur kulit.

Antara kebaikkan BB Cream ni adalah : -

>>>> Bila pakai produk ni,muka akan nmpak natural + fresh jek...i lioikeee.... Tak perlu make-up tebal2.. mcm aku yg suke berangan ni, klu dah terlamabat bersiap nak g keje, aku bubuh jek BB cream niyh + ngan compact powder pastu pakai lips gloss + mascara..nah.. sudah ready nak setat kete g kojo.. Eleh.. padahal temapt keje xsampai 5minit pun dr umah . Oh yea, BB Cream Skin79 ni sekali pump jek dah cukup utk 1 muka. xpayah pump byk2 kali, melainkan korang punye pump tu rosak..thehehehhe..

>>>> Sebagai essensial krim, menutrisi kulit, menegang, mencerahkan dan menghaluskan kulit sehingga tampak selembut sutera...ouccchhhhh.... aku belum lagi dapat kluit wajah yg selembut sutera cina niyh

>>>> Sebagai sunblock, dengan SPF-25 PA++yang melindungi kulit dari sinar UV berbahaya yang boleh menyebabkan bintik2 hitam di wajah. ( sesuai la sgt dgn aku yg duduk dekat ngan laut ni hahahahaha)  

>>>>  Sebagai alas bedak, membantu memperbaiki masalah kulit dan melindungi wajah dari bahan2 kimia berbahaya produk make up lain.

>>>> Sebagai foundation yang membuat make up tampak sempurna dan wajah tidak terlalu berminyak sepanjang hari.Sesuai untuk semua jenis kulit, tidak menyumbat pori pori dan sgt best digunakan setiap hari untuk kelihatan cute mcm gadis korea!!! =P

Sekian 

Selamat mencuba!!!! =P

Tuesday, 27 December 2011

Leopard... i likeeeee

Assalamualaikum......

Esok aku & maybe korang kat luar sane tuh dah mula bekerja / menjalankan aktiviti seperti biasa selepas cuti krismas kan??? hehhehehehe...hari ni keje aku dok menggoggle aksesori / baju / shawl yg ad " LEOPARD PRINT" yea...diulangi  " LEOPARD PRINT"!!!! yes sejak kebelakangan ni aku menjadi tersangat2 la obsess dgn leopard print niyh...
kalau korang perasan, leopard print ni pun dah kembali mewarnai industri fesyen & dah mula menjadi trend terkini!!!
x caya cube korang tgk kat sekeliling korang, kat blogshop, facebook rata2 mesti ad design baju/beg/aksesori yg bermotifkan leopard????
ce tengok...
ade kan3x...????
Ok...melalut lak aku niyh...

meh, meh tgk hasil goggle aku :P

Nah... kasut niyh...i suka sgt2 :P

Cardigan cute....



Tops!!!!! 



awwww.... bangle2 yg cantikkkkk!!!



Pallazo pants!!!! 

Purse!!!!


semua cantik2 & stylo kan??? 


ok tu jek aku nak share kat korang...
errr..mcm ad ker org yg nak bace blog aku niyy..
kepada korang yg berani utk menampilkan kelainan dalam style korang, 
leh la cube utk menggayakan leopard print yg terhangat dipasaran sekarang!!!

ok bubye semua.. aku nak tido dah... =D








Tuesday, 20 December 2011

Naturactor Cover Face

Assalamualaikum....

Last week naturactor yang aku order dari jepun da sampai.....yang ni original tau dari jepun tau 
bukan yg tipu2 punye....
thanks sgt2 kepada my best friend Kak Lin coz kenalkan ngan  kak Zunita Ramli -penjual naturactor yang ori-.....hehhehehehheheh....
sebelum niyh aku dok bantai gak naturactor dr china  tuh apepun xboleh...yer la..da xjumpe penjual yg jual produk naturactor ori dr japan ...so aku pakai jek la ap yang ad...
:
:
:
:
Meh, tengok yg Naturactor yg ori tuh
:

:
:
Jeng
:
Jeng
:
Jeng
:
:
:
:
:
TARA!!!!!!!


Bila dah pakai naturactor cover face Japan dgn China ni , 
ada banyakkkk sgt perbezaanye ...Seyesss aku lebih suka yg dr Japan punye berbanding China.....
JAPAN : Sangat best! tidak berminyak ( kulit aku ni mmg da jenis berminyak). tapi bile pakai muka tu xder la jadik oily & nampak rata jek dgn kulit
CHINA : yang dr china ni, klu apply kat kulit aku ni, memula jek cun..pastu dah jadik berbelak + berminyak-minyak mcm leh goreng ikan kat muka aku niyh
 #$%^&*( totaly mmg buat aku geram giler!!! 
tapi sekarang da xgeram lagik..
coz dah jumpe ngan original naturactor... =) 
Peace!!!


Bubye....



Sunday, 18 December 2011

Best nyer kalau......

Assalamualaikum.....

hye semua... lamenyer aku da x update blog niyh kan????? hhehehehhe... sejak akhir2 ni aku agak busy n membataskan waktu utk aku mengupdate belog niyh.... hehehehhehehe....aku just nak tunjuk jek item yg aku teringin sgt2 nak beli --------------------------------> 
                                                                               
 :
 :
 :
 :
 :
 :
Taraaaaa......

Fix+ by M.A.C

Fix+ ni digunakan sebagai penyegar utk wajah sebelum bermekap & finishing utk makeup korang.. supaya mekap korang tu tahan lame...

Pic kredit to : Goggle
:
:
:
:
:
:
:
:


Skin Brigthening Serum by M.A.C

Prep + Prime with Brightening Serum plak just mcm serum biasa jek... utk memberikan kesan pencerahan pada kulit, memudarkan tompok2 hitam, menlindungi kulit dari sinaran UV yang merbahaya serta meningkatkan daya tahan kulit

Pic kredit to : Goggle


AND

A.L.S.O   T.H.I.S   I.T.E.M!!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Lip Conditioner SPF 15 by M.A.C
Yang ni Lip conditioner digunakan utk sapu kat bibir ( ala..yg macam lip gloss tu) 

Pic kredit to : Goggle

Ad sape2 x yang nak bagi free kat aku??? hahhahhaha xdpt la jettt... poi la boli sendiri

Sekian 

Terima Kasih




Saturday, 1 October 2011

mAkE-uP bRUsH!

Assalammualaikum....


hehheheheheheheheh............
Ni make-up brush yg aku baru beli....
ala, aku beli yg murah2 jek...
coz aku xpandai sgt nk guna segala berus2 yg ad tu...
baru jek nak berjinak2 pakai berus mekap ni...
lalalallalalalala....


SuNFLoWer Massage OiL


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Ni lah die "Sunflower massage oil" yg menjadi feveret aku...:P lallalalalaala...
fungsinyer ape yer????

 Minyak ni digunakan ap lg klu bukan utk massage2 body setelah
 penat bekerja seharian...hehehehhehehe...
aku suke minyak ni sebab
die bau wangiiiii sgt2....xbusuk :D
pastu plak cepat meresap kat kulit
so xder ar rase berminyak sgt ble disapu kat kulit...


minyak ni bleh didapatkan 
di farmasi yang berdekatan dgn anda..murah jek RM6.

bubye...
jumpe kat next entry yer...


Saturday, 17 September 2011

SHoPpiNg MaKeuP!!!!!

Salam Satu Malaysia!!! 
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Haaaa.....ni lah die hasil tangkapan yg berjaya diraih kat Jaya Jusco Melaka 2 minggu lepas...
kikikikikiki......
Ni sume kes balas dendam coz aku xdpt nk bershopping sebelum raye ari tu lah ni...
kebetulan pulak time aku datang tu Stage makeup tgh wat clearance stock 
coz nak tukar packaging baru,
jadi sume alat mekap dijual dgn harga yg sgt2 murah...
hehehheheeh...aku mmg confirm mampu la nk beli...
2 unit eye shadow  only RM20 jek cik kiah...
eye base pun same....
pastu lip gloss tu cume RM 18 jek.. mari2 jom membeli belah sementara stock masih ad
mau histeria aku kat situ...
TAPI..jgn ikut nafsu, berbelanjalah dgn bijak...
Perfume body shop faberet aku tu rege biasa le..NO discount..
Eye liner silky girl& Mascara maybelline tu ad discount, tp aku x henggat lah berape..
errr..tapi aku xsuke sgtla eye liner silky girl tuh...

Ok la...
see u on next entry...
honey nak jahit beading kat baju....
Daaa....

Tuesday, 13 September 2011

JeNis & MateRiaL SHawL

Assalammualaikum.....

Hari ni aku just nak berkongsi info berkenaan shawl material yang mungkin sedikit sebanyak boleh membantu korang bagi memilih material yang sesuai sebelum membeli shawl/memakai shawl niyh...... jom baca!!!!!

 Polyster - Material kesat,tapi ade jugak yang jenis licin. Kadang2 tak melekat kat dahi, tapi camner pun depends pada cara pemakaian. Sesuai untuk mereka2 yag baru berjinak2 dgn shawl.

 Mortada - Texture kainyer yang ada kedut2 halus, kesat dan mudah dipakai.Shawl jenis ni xmelekat kat dahi, so senang ler nak dibentuk & tak payah iron2...i likeeee....

 Jojet - Kainnyer jenis kasar & kesat, mudah dipakai dan mudah jugak nk menjaganyer...

 Chiffon jojet - Biasanyer plain shawl akan menggunakan material jenis ni..selain lebih ringan n lembut daripada jojet biasa, ianya amat mudah dibentuk.

 Viscose + Silk ( chiffon) -Ringan, lembut dan mudah dibentuk.tapi depends gak pada cara pemakaian, bagi yg xbiasa, ianya mungkin agak licin sket...so pandai2 la yek...

 Acrylic - Sama seperti material viscose silk, tapi ianya agak kesat, ringan dan mudah untuk dibentuk.

 Polyster + Silk - Sama cam acrylic, kesat,ringan dan lembut serta mudah untuk dibentuk

 Cotton biasa - Ringan dan mudah dibentuk. Terdapat jugak yang jenis kedut2... kebanyakkan pasmina menggunakan  material ini.

 Cotton Spandex - kain yang diperbuat daripada material ni memang sangat best bile dipakai...lembut & sejuk apabila dipakai, Selain tu jugak kain yang diperbuat daripada material ni jugak nampak "jatuh" maksudnya sangat cantik & terletak jek bila dipakai...kebanyakkan "inner neck" aku diperbuat daripada material nih...xcaye??? cubelah dulu...mesti oulss suke...heheheheheh

Sekian sahaja untuk kali ini....

Bubye...

Monday, 12 September 2011

Di sihir menggunakan gambar dari Facebook !!!!!

OMG!!!!!
ngeri plak rase ble dok bace  Kosmo! hari ni 12/09/201...Disihir melalui gambar di dalam FB....Speechless aku sekejap...Masyaallah..... macam2 orang bleh buat apabila dengki & cemburu merajai diri.....ishk3x..minta dijauhkanlah...........Zaman It cam ni pun ad org wat cam tu ekkk...igtkan mase zaman Jepun dulu jek...

That why la agaknyer orang2 tua selau berpesan, jgn dok tayang2 gambar kat public...lagi gambar berseorangan atau pun gambar full....So, pasni kenalah berhati2...kadang2 org yang kite sangka baik tu sanggup tikam kite dari belakang disebabkan dengki or sakit hati....Nauzubillah....

Tapi ape pun berbuat baiklah kepada semua orang disekeliling kita..xbaik tau aniaya orang...doa org2 yang teraniaya ni makbul tau...Pesanan ini adalah untuk diri aku sendiri jugak untuk mereka2 yang sudi menerimanya...

TerHaru.....

Tertibe jek rasa cam terharu sgt2 dgn jiran depan umah tu....da berkali2 ajak beraya ke rumah die..tapi  Mr & Mrs Zack ni asyik busy jek dgn urusan2 masing2....hehehehhehe..sampai nk jalan umah jiran2 pun asyik tertangguh jek.....huhuhuhuhu....

Ok berbalik pada jiran depan umah tu...tadi die siap ketuk pintu rumah dok jemput datang ke rumah..terkejut aku..igtkan ad kenduri ker ap..rupe2nyer ajak beraya...alahai....peramah n friendly betul mak cik tu....Tapi seyes, aku terharu atas keikhlasan hati die..... 

So, i'll be there for jalan2 n sembang2...hhhahahha...Mr Zack, balik cepat ye lalink....byk undangan yang menanti niyh....

Kepada semua kawan2 out there, secara terbukanya, 
kami ingin memohon ampun dan maaf andainya ada salah dan silap, 
terkasar bahasa mahupun perbuatan... 
maklumlah....kami hanya manusia biasa yang tidak pernah lari dari kesilapan
Mohon dihalalkan segala makan dan minum yang datang dari kalian....


AuDit Saje Lah....

Assalammualaikum....

Alhamdulillah.....tamat lah sudah audit ISO kat office ari nih.....walaupun aku agak kelam kabut n terkocoh2, tp sumenyer berjalan dgn lancar...klu stakat kene NCR tu biasa lah....hehehehhehe....utk penambah baikan kata nyer....kui3x....Sebenarnyer ni bukan kali pertama aku kene audit sepanjang 3 tahun lebey aku bekerja...heeee..da banyak kali.....tapi kali ni more than better la dr yg lepas2....errr...tapi time audit ad jek yg mencacatkan...yer la...ble document yg aku cari xder la pulak..tah mane terbang tah... aku pun x berape nk pasti....

hahhahaha..ble fikir2 balik cam lawak pun ader gak...time beberapa jam nak audit, time tu la aku kelam kabut create document yg akan diperlukan...heeee..tp xsia2 coz mmg itu yg yg auditor minta....tu baru internal audit..bulan depan pun ad audit lagi....lame oooo...4 hari...so dari skang mmg kene prepare gle2 punyer ar....
tadi pun auditor tu da ckp....sila baiki your documentation n bla2...n aku hanya angguk2 cam burung belatuk....sebab aku kelaparan....coz tengahari xsempat nk makan.....dok teguk ducth lady jek...

Apepun, masih byk yg perlu diperbaiki n perlu belajar dari kesilapan....

Thursday, 8 September 2011

NeW PRoJeCT!!!

Assalammualaikum...

Hehehehehheh......Yeayyyyyyy saya bakal memulakan " ProJect 2011 " sebagai hadiah kepada org yang 

sangat2 saya sayang.........

Yahoooo.....lame da x buat keje2 Kreatif ni rinduuuu... 

Time aceh lah coz bg kepercayaan kat saye utk menyelaras majlis " Penuh Rahsia" tu....heheheheheeh 

Anyway, semoga segalanya yang dirancang akan berjalan dengan lancar...

Aminnnnn........


Friday, 8 July 2011

kenaNgaN!

Assalamualaikum....

Lagu ni byk meninggalkan kenangan kpd kiteorg berdua mase zaman2 dolu2 kala...Aku rase sgt tenang ble dgr lagu niyh..rase cam kembali balik pada masa tuuu hepi sgt..=) ..ayoooo jiwang plak engko kan...  Jom layan ~ Aku dan DiriMu~ BLC feat Ari lasso :


AKu DaN DiRiMu

Tiba saatnya kita saling bicara
Tentang perasaan yang kian menyiksa
Tentang rindu yang menggebu
Tentang cinta yang tak terungkap

Sudah terlalu lama kita berdiam
Tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
Memenuhi mimpi-mimpi malam kita.....
Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini hanya ada aku dan dirimu
Sesaat di keabadian

Jika sang waktu bisa kita hentikan
Dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
Meleburkan semua batas
Antara kau dan aku, kita


Bubyeeeee....
:D

Thursday, 7 July 2011

DoNuT Hair BuN

Assalammmualaikum.....

Dua hari lepas, aku menyempat jap g beli donut hair bun mase lunch. Aku beli 2 jenis, satu yg macam kuih donut dan satu lagi pulak jenis panjang....Ekceli, aku beli donut hair bun ni dengan harga yang murah sangat2....biasanya hair bun ni dijual dengan range harga paling minimum pun RM6 hinggalah mencecah RM25 dan mungkin more than that!!! Tapi aku beli murah jek....RM2 per pcs....hahhahahahaha....buat per la kite nak membazir beli something yg same jenis dan kualiti pada harga yang sangat mahal,lebih baik beli yg murah jek, jimat sket duit tu.......yang paling penting, jadilah pengguna yang bijak!!! jom layan pic Donut hair bun yang aku beli semalam kat bawah niyh...


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
sorry ler..gambar kurang berkualiti..gune hp jekkk


Ni video yang aku amik dr YouTube tentang camner cara nak memakai Donut Hair Bun ni..Oh yea, Donut hair bun ni jugak buleh digunakan untuk buat sanggul tinggi apabila memakai tudung/shawl..heeee....

video


video


Sekian, terima kasih...





Tuesday, 5 July 2011

EtiKa Di Meja MaKaN ~MaJLis RaSMi~

 Assalammualaikum.....

Last month, aku berkesempatan la pergi ceramah BAKAT kat kem tempat hubby aku bekerja ekceli, aku terpaksa pergi ..  Aku pun da x igt la berapa hari bulan aku g ari tu, tapi yang pastinye  hari sabtu la...heeee Ceramah pd hari tu berkaitan dengan "Etika Pemakaian + Etika Di Meja Makan" ..errr..tapi baru hari ni aku nak share ngan korang pasal Etika Di Meja Makan niyh...

SEBELUM MAKAN
*   Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk jek tauu.
*   Isteri duduk di sebelah kiri suami, kecuali di meja khas
*   Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan ‘setting’) ambil napkin dan letakkan di atas riba dgn perlahan.
*   Jangan mengalih, membelek2 pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama dsb) atau menukar susunannya.
*   Jangan lapkan pinggan/kutleri (ini akan menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel)

SEMASA MAKAN
* Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda.
* Minuman dihidang dari sebelah kanan.
* Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan.
* Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam.

CARA MENIKMATI SUP
*   Jangan meniup sup yang masih dalam keadaan panas. Biarkan ia sejuk dahulu.
*   Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup sup terus dari mangkuk buruk benor rupenyer
*   Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah, tundukkan kepala sedikit sewaktu menyuap sup.
*   Menyenduk sup ke arah tengah meja ( ke arah luar) dan dimakan dari sisi sudu.
*   Untuk memakan isi sup pula (sayur atau daging) boleh dimakan melalui hujung sudu
*   Ingat yeee…. sup tidak boleh dihirup hingga kedengaran bunyi.
*   Bila ingin memakan sup dengan roti, roti hendaklah dicubit dengan tangan bukan dipotong dengan pisau. 
*   Bila sup habis dimakan, sudu hendaklah dibiarkan terlentang di sebelah kanan di sisi mangkuk.
*   Tunggu semua orang di meja mendapat makanan sebelum anda mula makan yeee…
*   Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya, bahagian utama diletakkan hampir dengan anda
*   Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu
*   Jika hendak bertutur, letakkan kutleri sebentar, baru bertutur.
*   Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang, memadailah anda mengambil bhgn yang terdekat je
*   Jgn meluahkan makanan yg telah dimasukkan ke mulut wlupun anda tdk menggemarinya. Jika tercekik tulang, cepat2 la g ke bilik air.
*   Tulang ikan/biji buah-buahan seperti tembikai jangan diludahkan ke pinggan. Keluarkan dengan jari telunjuk dan ibu jari tanpa membuka mulut (kedua bibir dirapatkan) dan letakkan di tepi pinggan  atau boleh juga diluahkan secara perlahan-lahan ke atas sudu makan.
*   Jika hendak meninggalkan meja sebentar, pastikan hidangan di hadapan anda telah dinikmati. Dapatkan keizinan daripada tetamu semeja. Keluar ke sebelah kanan dan letakkan napkin di atas kerusi.
*   `Dessert’ dan kopi hanya dihidangkan selepas semua tetamu selesai menghadapi hidangan utama.
*   Jika memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi, tuang krim/susu dahulu,then barulah gula dan kacau perlahan-lahan.
*   Elakkan daripada merokok di meja makan, kecuali semasa menghadapi kopi 
*   Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. Jika tidak dapat dikawal, tutup mulut anda dengan napkin, tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).
*   Bercerita tentang makanan yang dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya.
*   Perbuatan suka mengambil ‘souvenir’ dari meja makan sebaik-baiknya dihindari.
*   Anda hanya boleh meninggalkan majlis selepas VIP meninggalkan majlis.
*   Letakkan napkin di atas meja (di sebelah kiri) sebelum anda meninggalkan majlis.

**** Gaya kita makan menggambarkan keperibadian kita. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk  perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

Ok Stakat ni jek dulu ye... Daaaa

Thursday, 30 June 2011

InNeR AyuNar Sudah SaMpai!!!

Assalammualaikum

yeayyy..inner yang aku order dari Ayun Ayunar da pun sampai tengahari tadi...seronoknyerrr..... Ni masuk kali kedua aku order inner dari ayun ni...heeee....memang puas hati la pakai inner ni coz bleh buat muncung2 tu...n buleh jugak buat muke chummelll . Paling penting, pakai lame pun x sakit kepala ok...


Contoh pemakaian inner Ayunar..sila abaikan muke aku yg sememeh tu ye...

Klu nak silang2 cam ni pun buleh jugakkkk...

klu korang nak tau, warna bleh request ikut warna ap yang korang nak....tu yang buat aku suke tuuu....Pastu, material die pulak die perbuat daripada kain jersey serta mudah untuk dibentuk. Klu nak tau lebih lanjut, korang boleh la g kat website Ayunar ye....=)

Monday, 27 June 2011

OuR 1st AnNiVErSaRy

Assalammualaikum


12 June 2011 Ni adalah tarikh ulang tahun perkahwinan kiteorg!!!! =) Walaupun rase cam da basi tp aku nk jugak cite..hahhahahahaha.....=P 


Syukur alhamdulillah....kerana Allah telah menjodohkan kami berdua sebagai pasangan suami isteri yang sah dan direstui oleh keluarga kdua2 belah pihak....dan tentunya menjadi harapan semua pasangan suami isteri kat dunia ni utk hidup bahagia hingga ke syurga kan???  begitu la jugak kiteorg...semoga jodoh kami ni berkekalan hingga ke syurga dan di kurniakan zuriat2 yg baik & comel2...insyaallah....=)...


Diam x diam da setahun rupenyer aku kawen...heeeee...pantas betul masa berlalu...rase cam baru semalam jek aku menikah n bersanding..tapii..rupenye da 1 tahun laaaa... ay, eyza ko berangan jek kan????  . Aku happy dengan life aku sekarang...heee...kan berdua lebih baikkk....


layan la  gambo kawen aku niyh...yang da basi niyh..hahhahahaha...kiteorg xder la buat majlis grand2..biasa2 jekkk


Ni gambo kat sebelah umah aku...



Batu pahat yeee...


Ni kat umah melaka ( Sebelah lelaki)

Kat banda Hilir * tempat bermulanyer kisah kasih, suka & duka kami* kui3x sila muntah skang

Imbas kembali waktu mule2 kenal dulu..heeee...aku kenal ngan hubby aku ni kat PLKN UiTM Lendu...ahaks...ktorg bermula sebagai kawan2 jek....erkkk kawan ker??? entah la...xberapa nk pasti  aku "terjumpe" hubby aku ni mase modul "character building" pada 05 Apr 2004 8 ishkk aku igt tarikh niyh  . Kebetulan mase tu hubby aku ni satu kumpulan la ngan aku...Then da satu kumpulan tu cam biasa la ad sesi pengenalan la ap la...yg aku x boleh blah, kene ingt sume name kawan n tempat asal kwn2 tu..uhukk susah benor aku nk mengingatkan nyer..aku tulis dlm buku nota sume name kengkawan...hahhaha... tapi satu name jek yg aku x berape nk ingat -------> Z.A.M.R.I ....so aku pun slamber jek la tanye balik kat die, sape name die???? ...korang nak tau ap reaksi die???? buat derk jekkk sambil menundukkan muke die..alahaiiiiii......dlm hati aku hek eleh mamat ni bugjet hensem la tu..xpon dia igt aku nk ngorat die kottt...pastu malas aku nk tanye lg.... da esoknye slamber jek die marah2 kat aku pasal girl fasilitator merajuk coz disebab aku....aku mule ar nk panassss..pasal si fasilitator yg gewdik tu aku plak yg kene bahan..terkejut jgk ar aku, ad suara rupe2 ye mamat niiii...ingatkan xder suara........hahhahaha..lawak la mamat ni, makhluk paling pelik la yg pernah aku jumpe...

disebabkan kes tu, aku mmg x bertegur sapa la ngan hubby aku ni...hhahahhahaha....kebetulan petang tu, kumpulan dirombak semula, n aku n die da x satu kumpulan la.....yahhooo..xyah lg aku nk dok nyampah kat die...so aku pun teruskan la kehidupan aku cam biasa...di kelilingi klik2 yg ramai.....seronok sgt2 mase zaman tuuu....kepelikkan mule berlaku bile, die sering jek mengekori aku, yg aku x boleh blah slamber jek die minta no tipon aku...HELLO!!!! mmg x ar aku nk bg, coz aku still bengang dgn die kan....

TAPI....

TAPI....

TAPI....

die memang sorg yg reti putus asa, die sentiasa mengekori aku...n sentiasa nk cari peluang nk dekati aku...padahal time tu melambak kot peminat die terutama skali R******...sampai aku pun naik meluat la ngan aksi2 gegel yg gedik2 tu..meluat ker jeles aku pun xsure la  mengada jek lebih..eeeeiiiiiii..menyirap betul aku!. Di pendekkan citer, hubby aku ni try minta no tipon aku lagi..., tah cam ner aku pun bleh tergerak hati nk bg no tipon aku yg mahal tu...kire tukar2 no tipon la... hhehehehe

Sejak dari tu, die suke main miskol2 ....menyampah betul aku org main miskol2 ni...tiap2 pagi n malam miskol...malas betul aku nk layan....ishkkkk.... klu tipon pun just nk say " good night, jg diri baik2...& saye rindu awk" ouccchhhh....mamat ni sedar ker ap yg die ckp niyh...layan jek laaaa...aku kan single.....

lepas 3 bulan, PLKN tamat....die blah cam tu jek xckp ap2 pun kat aku...even say " good bye", aku pun buat derk jek la...aku dok sibuk bersalam2 n jumpe klik2 aku,kire aku sibuk ngan dunia aku sendiri jek laa....  1 bulan selepas tamat PLKN. aku pun da bekerja, tah nape, tetiba die kerap call aku waktu aku lepas balik keje , atas alasan sesaje....ye ker???? hahhahahha..aku cam biasa, layankan jek laaaaa.....

Lame2 dr atas dasar kawan tu ad keserasian &persefahaman, so perhubungan tu berterusan la sampai aku sambung study balik..kebetulan pulak aku ditempatkan kat melaka jugak....alahai...... suke la die....tapi mase tu kiteorg masing2 wat hal sendiri, die sibuk ngan latihan tentera, aku plak sibuk dgn buku n kertas aku la kan... cume yg die sempat pesan kat aku mase sebelum die masuk tentera, klu ad jodoh antara kita, xkan kemana n die suh aku tunggu die....

Disebabkan pesanan tu la aku menolak mane2 lelaki yg nk nk couple ngn aku, maaf yer kepada mereka2 yg pernah terasa hati ngan penolakkan aku dulu...maaf jugak kerana mengecewakan kamooo...tp saya bercakap benar, hati saya milik milik org lain n saya tidak boleh menipu diri saya sendiri...even saya pun x pasti org yg saya tunggu tu benar2 sayangkan saya atau sebaliknya........bg aku klu jodoh xkan kemana2....

lepas abis study, aku terus dpat keje, n lebih kurang setahun pastu atas persetujuan family jugak kiteorg bertunang pada 28 nov 2009 dan atas persetujuan keluarga dan dengan izin dari-Nya juga, pada 12 June 2010 kami di nikahkan dlam majlis yg sederhana, tetapi cukup meriah....Alhamdulillah...akhinya kami disatukan..setelah melalui pelbagai suka duka yang hampir meranapkan semua impian kami disebabkan oleh perasaan dengki makhluk Allah yg benci melihat akan kebahagiaan kami....

Kepada makhluk Allah yg pernah menaburkan fitnah tu, aku redha dgn ap yg ko da buat kepada ktorg, tp satu jek aku nk igtkan, ap yg ko buat kat ktorg tu, ko akn dpt balik...

Sekiannnn~~~~

Monday, 20 June 2011

ApE tu EPO?????????

KORANG KENAL TAK APE BENDE ALAH NIYH?????

Taraaaa..... Ni lah, namanya Evening Primrose Oil  (EPO). EPO ni baik untuk kesihatan wanita tau…..klu nak tau lebih lanjut, jom la baca info kat bawah ni…….=)

Evening Primrose Oil adalah minyak yang diekstrak dari bijian tumbuhan Evening Primrose atau nama saintifiknya adalah Oenothera biennis. Tumbuhan ini berasal dari benua Amerika Utara serta tumbuh sekitar Eropah dan hemisfera selatan. Bijian dari tumbuhan ini kaya dengan asid gamma linolenik (GLA) iaitu sejenis asid lemak iaitu (essential fatty acid). GLA adalah diperlukan oleh tubuh kita untuk proses pertumbuhan dan pengembangan dan perlu diperolehi daripada pemakanan seharian.
Gamma-linolenik asid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega-6 yang banyak terdapat di dalam minyak yang berasaskan tumbuhan. Ianya tergolong di dalam asid lemak (essential fatty asid) yang diperlukan oleh tubuh badan kita kerana GLA tidak dapat dihasilkan dengan sendirinya  oleh tubuh kita, jadi bekalan GLA perlu diperolehi dari pemakanan seharian kita.

Bersama-sama dengan asid lemak Omega-3, Omega-6 memainkan peranan penting di dalam fungsi otak serta untuk proses pertumbuhan dan pengembangan tubuh kita. Juga dikenali sebagai polyunsaturated fatty acid (PUFAs), ia membantu meransang pertumbuhan rambut dan kulit yang sihat, megawal metabolisma badan, dan mengekalkan kesihatan sistem peranakan/pembiakan.

Kenapa GLA yang terdapt dalam EPO berbeza dengan Omega-6 yang lain?
Terdapat banyak jenis asid lemak yang tergolong dalam asid lemak Omega -6 seperti linoneik asid (LA) arachidonic asid (AA), gamma-linolenik asid (GLA) dan banyak lagi. GLA berbeza dengan Omega-6 yang lain kerana GLA berperanan mengurangkan kadar keradangan (inflamation) manakala LA dan AA menaikan kadar keradangan.
Apabila anda mengambil makanan tambahan GLA terutama daripada EPO, di dalam tubuh kita, GLA tersebut akan ditukarkan kepada bahan yang dipanggil DGLA yangberfungsi mengurangkan keradangan.  Mempunyai cukup nutrient seperti magnesium, zinc, vitamin C, B3 dan B6 dalam tubuh kita membantu pertukaran GLA kepada DGLA.

Kebaikan Dan Khasiat Evening Primrose Oil (EPO)

Kebaikan EPO Terhadap Kesihatan kulit
Evening primrose oil pada awalnya digunakan secara meluas untuk mengurangkan masalah kulit seperti keradangan, kegatalan, kulit kering dan berkeruping (scaling) serta alahan. Kajian saintifik telah membuktikan Evening Primrose oil (EPO) mampu mengurangkan symptom eczema dan dermatitis iaitu sejenis penyakit kulit. EPO baik diamalkan oleh kanak-kanak dan dewasa yang menghadapi masalah kulit.

Kebaikan EPO Melegakan Symptom Prahaid (Pre Menstrual Syndrom)
Kajian saintifik membuktikan EPO mampu membantu wanita yang mengalami symptom pra-haid (premenstrual syndrom PMS) seperti kemurungan, perubahan mood dan ketidakselesaan payudara .

Diabetic Neuropathy
Diabetic neuropathy merupakan masalah sistem saraf yang disebabkan oleh penyakit diabetes/ kencing manis. Antara symptom diabetic neuropathy adalah seperti berasa kebas, sakit dan berdenyut serta pengurangan deria rasa terutama pada kaki dan tapak kaki. EPO merangsang peredaran darah pada sistem saraf dan berkemungkinan mampu mengurangkan risiko dan symptom ganguan saraf yang disebabkan oleh penyakit diabetes/kencing manis.

Kesihatan Jantung dan Paras Kolestrol
Kandungan GLA dalam EPO merupakan sejenis asid lemak dalam kategori Omega-6, kajian mendapati GLA mampu mengurangkan paras kolestrol dalam darah yang menyebabkan penyempitan saluran darah (atherosclerosis). Atherosclerosis adalah penyebab utama serangan jantung (heart attact) dan stoke. Oleh itu pengambilan asid lemak Omega-6 dan Omega-3 yang seimbang dapat mengurangkan risiko serangan jantung.

Osteoporosis
Kajian mendapati individu yang kekurangan asid lemak perlu (essential fatty acid) terutama GLA dan EPA lebih cenderung mendapat masalah tulang rapuh. Pengambilan makanan tambahan GLA dan EPA (Omega-3) yang seimbang secara berterusan berkemungkinan dapat menguatkan struktur tulang dan seterusnya mengelakkan masalah tulang rapuh terutama bagi wanita berumur 65 tahun keatas.

Khasiat dan kegunaan lain EPO
o    Mengurangkan radang dan sakit sendi
o    Melegakan sclerosis
o    Kanser terutama kanser payudara
o    Mengurangkan tekanan darah

**Pengambilan Omega-6 (GLA daripada EPO) dan Omega-3 (daripada fish oil) yang seimbang meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan. Oleh itu pengambilan makanan tambahan EPO bersama-sama Fish Oil lebih memberi kebaikan daripada pengambilan EPO sahaja.

Maklumat Pengambilan

Secara umumnya kita perlu memastikan mendapat nutrient yang seimbang antara omega-6 dan omega-3. Ratio/julat yang seimbang antara omega-6 kepada omega-3 adalah 2:1 sehingga 4:1.Korang xley amik sesuke hati tau..kene tanye kepada yang pakar......

Untuk Kanak-kanak:
Untuk masalah kulit atau ruam, dos disarankan adalah 2000-4000mg EPO (dalam bentuk kapsul)sehari . Pengambilan EPO tiak digalakkan kepada kanak-kanak berusia 10 tahun dan kebawah. Telah dilaporkan pengambilan maksima EPO tidak boleh melebihi 0.5 gram/kg berat badan sehari. Oleh itu disarankan berbincang dengan pengamal perubatan sebelum memberi makanan tambahan kepada anak anda.

Untuk Dewasa plak:
Eczema atau atopic dermatitis : Evening primrose (EPO) 4,000 - 8,000 mg sehari.
Rheumatoid arthritis: Evening primrose oil (EPO), 3,000 mg sehari.
Diabetes: Evening primrose oil (EPO), 5,000 mg sehari.
Mastalgia (ketidakselesaan, sensitive dan kesakitan payudara) atau simpton pra haid (PMS): Evening primrose oil (EPO), 3,000 - 4,000 mg sehari.


P/S : Sharing is caring...=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tuan punye blog :kisahoneydanbee