My Followers

Saturday, 18 June 2011

JeRaWaT?????????


        Lately ramai sangat2 yg tanye muke aku nampak clear dr jerawat,ap rahsianye????? sesape yg kenal aku dari mase zaman2 bujang laaaa yang kerap bertanya Ad petua ap2 ker nk hilangkan jerawat?????Pakai produk ap???? Ishkk3x..aku pun x reti cam ner nk terangkan and tetibe terfikir nak kongsikan ap yg aku gune sehingga jerawat kat muke ni agak bersih sket berbanding dulu.
Jerawat kat muke aku ni start teruk menyerang ketika aku berumur 19 - 20 tahun *percaya ker x???? * hahahha maybe ad yg percaya n maybe ada yg  xcaya pun coz umo aku da nk  jejak 20 tahun mase tu aku dalam semester 3…semakin hari jerawat aku niyh makin teruk..klu baik pun hanya bertahan 1 bulan jek..pastu teruk lagi,lagi teruk n teruk lagi….macam2 produk yg aku gune, dr st ives,bio fair la , sendayu tinggi la,eumora la n segala2 mak nenek ubat kat farmasi aku gune, dr moden sampai la traditional sume x menjadi…time tu aku rase cam da xder semangat jek , stress sume ad..yer la, muke aku berjerawat teruk, semua org dok tegur muke aku yg huduh tuuu….sampai ble balik kampong, pakcik aku pun siap xcam aku….. sedih sgt 2 time tu.....huaaaa aku sangat jeles ble tgk gegurl nk muke flawless, gebu n licin n paling penting BEBAS DR SEGALA JERAWAT….

Tapi, semua tu berakhir ble aku terbaca satu artikel kat dalam surat khabar ( errr…tapi aku da xigt la surat khabar ap) . Esoknye lepas balik keje, aku bergegas drive ke Seremban *sanggup tu drive dlm keadaan yg penat2, * n ditemani housemate aku ( mira) gi mencari lokasi yg dinyatakan.  Cari2 punye carik, akhirnye jumpe jugakkk *yeayyyy* .  Dipendekan cerita, Dr tu tanye latar belakang aku, perkerjaan aku, pemakanan n banyak lg la die tanye…pastu die bg aku nasihat, klu berkaitan dengan masalah jerawat ni kene byk2 bersabar…coz bukan semua jerawat boleh pulih dgn cepat….jgn strees…asas penjagaan muke tu mesti betul & jgn abaikan penjagaan asas muka tu…Dr tu ckap, kene guna produk yg sesuai dgn muke…dan diikuti dgn ubat antibiotic, krim siang & krim malam yg dibekalkan kepada aku. Pengambilan ubat ni mesti dengan cara teratur tau,xley ngelat2…klu nk cepat baik, kene ikut peraturan….berikut adalah produk2 yg aku gunekan:

1) Atibiotik - Ubat die warna hijau, tp aku pun x igt laaa ap name die......huhuhuuhuhuhuhuhu. Tp yg ni xley amik sembarangan jek..Dr akan bg berdasarkan masalah jerawat yg kite hadapi....but sorry..gambo xder plak ar nk tunjuk kat korang cam ner rupenyer....

2) Gel/ Cream Jerawat
Haa...ni ler rupe cream & gel jerawat yg aku guna tu.....


TIDACT tu digunakan hanya pada waktu siang jek..Cara pemakainnya, selepas cuci muka, baru leh sapu gel niyh...by the way, korang xley campur2 ni ngan produk2 lain...cam aku dulu..aku free kan muke aku dr sebarang make-up.just bubuh gel ni kat jerawat2 tu and pastu bubuh loose powder jek kat muke, nk bg muke aku ni xnampak kusam sgt la kan...sebenarnyer x bleh..tp aku buat jugak...


TRETINON pulak hanya digunakan pada waktu malam jek tau..selepas cuci muke, baru la apply cream ni kat jerawat korang tu..then baru tido.. Ermmmm..but i am not so sure la samaada cream & gel ni boleh didapatkan/dibeli  kat farmasi2 biasa ker x...coz aku hanya mendapatkannya kat Klinik tu jek...heee...


3) EPO = Evening Prim Rose
Dimakan 1 biji jek pada setiap hari pagi / malam. heee..EPO ni bleh didapatkan kat watson/guardian/kat mane2 farmasi pun aku rasa ad jual.... tp jgn la pi cari kat kedai ubat cina yg jual akar kayu tu pulak....heeeeeeee :P

Selepas aku mangamalkan secara teratur selama lebih kurang 4 bulan, muka aku da menunjjukkan perubahan positif, jerawat yg memerah tu mula berkurangan, pastu jerawat baru pun da xder tumbuh lagi dah...sukeeeenyer aku....heeeee....klu ad pun jerawat tumbuh, time nak period jek..pastu die akan hilang dgn cepat...tp kena la sapu dgn ubat gel/cream jerawat tu bg menggelakkan die berjangkit.....

pas muke aku da bersih dr jerawat, aku pakai produk NUTOX plak.....fuyoooo..best gle ar pakai produk ni...muke jd bersih dan look fresh jek beb..n membantu mengurangkan kesan memerah pada muke aku niyh... but kesannyer xsama tau ngan sume org, bgantung pd jenis kulit laaa...cam aku, kulit aku serasi ngan NUTOX niyh...heeee

errr..serasi2 pun aku terai gak produk lain...coz aku rase cam susah jek nk cari produk NUTOX ni kat Port Dickson. Skang ni aku just pakai Safi Balqis yang warna biru tu dengan krim safi tutup hijau tu jek...and aku rasa serasi pakai produk safi ni n ok dgn kulit muke aku...hhahahhahahaha...

Ap pun, bagi korang2 yang mengalami masalah jerawat yg serius, jgn terlalu stress ok...korang patut cari pakar kulit/ Dr yang bertauliah yg boleh merawat masalah jerawat ni....Insyaallah mesti akan pulih punye...yg penting SABAR n USAHA ok!


P/S : Make sure pengambilan sebarang ubat-ubatan adalah dibawah pengawasan Doktor sahaja yeee...

28 si gojes sedang bersembang!:

iNNrPeAcE said...

wah!!!! ilang erk jerawat??
mahal x?? kite nk beli jugak la..
kebelakangan nih.. jerawat pyah nk ilang..
asyik tumbuh jek.. huhuhuhuu..

honeybee said...

ala..muke awk tu licin...klu jerawat sikit2 tu biasa la~~~ stress ea......

harga xmahal pun.....Xsilap akk RM16 cam tu la...

rika said...

akk no.hp akk brp?sy ada nk ditanyakan pasal jerawat ni,sy dh bace semua rintihan akk,hikayat akk tu sama macam sy jga,sy ada fb please akk @ saya ye,ne email sy:rika.comel85@yahoo.com dn no sy 016-9139556

Honeybee said...

rika : akk da email kat u yea..=)

ezza lim said...

salam..sis sy da bce artkel sis...sy pon mcm mis rika..leh dptkan no x? sy mang pnh pkai tidact..xp now nk cari susah sgt..3 taun sy cari ubt 2...tpi xjmpe.... email sy noorhafizah_eza@yahoo.com.my...ndari cre sis story diri sis..sme mcm sy..mke merah2..jrwt xptus2 tmbul..

rika said...

kak email ika yahoo tu xlh buka lupe kod,akk email kat sini:comel.ika@gmail.com

rika said...

akk ade facebook ke?kita on9 kat situ je

Honeybee said...

rika: akk ad fb "add cik puan muda eyza email : fz_fizam@yahoo.com

rika said...

akk tk jumpelh..akk je lh @ika,ini nama ika di facebook:RIKA HERAWATI

Eyza Red Scarlet said...

Rika, byk name rika herawati, tapi yg mane satu????

rika said...

kak ika tk tau nk ckp cm ne,nk ltk gbr tk blh,kak ika dh pakai tidact gel tu,makin byk jerwat pasir halus2,tp msh sy teruskan memakainya,agknya bila kk nmpk hasil?

Eyza Red Scarlet said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

tidact tu berkesan eh ?wah...saya pun alami macam akk jugak . jerawat timbul tak putus2..makin hari makin terok.malu sangat.harga dia berpa eh ? akk pegi klinlik dr hassenah ek ?

LF Eyza said...

berkesan gak la... alamak.. da xigt la ape name klinik tu... tapi dkt area2 giant senawang tu... harga tu bergantung pada ubat yg doc bg.. tp klu krim tidact tu rasenyer dlm blas2 je... =)

Mommy Adam Hafiy said...

TQ sis..saya pon guna gel tidact ni..mmg berkesan..tp x bleh sapu banyak..sapu nipis2 jek kt area yg berjerawat..die tolong kecutkan jerawat n elakkan jerawat berjangkit...

Farah Diyana said...

Saya pun tgh menggunakan tidact ni. . So far , ok lha

Farah Diyana said...

Saya pun sdg menggunakan Tidact nie. . Alhamdulillah. ok

LF Eyza said...

Mommy Adam ": yup betul2.. jgn bubuh banyak2 sgt.. nti kulit jadi kering... ;)

LF Eyza said...

Farah Diyana : teruskan gune ek... ;)

Muni Izzah said...

Saya pernah guna Tidact dulu n alhamdulillah ok. Kalau nak effect cepat, time jerawat mula2 tumbuh terus sapu gel tu. Beli kat farmasi, rm20 :)

Mek Medusa said...

Saya baru balik dri klinik..dr syorkan pakai tidact..tapi yg tretinon tak bagi pulak
Kalau pakai tidact..tu..kena pakai waktu siang..n sapu kat kerawat ke ye ??

Cinta hazanis said...

Tengah survey ubat tidact . Salam kenal :)

Anonymous said...

Boleh tahu awak beli kat mana eh?

Anonymous said...

Boleh tahu awak beli kat farmasi mana eh?

Anonymous said...

nk tnya klau muka da ok xnaik jerawat..ubat yg mkn 2 kne still mkn ke? n mang kne cri skincare len plak ke tok hilgkn parut?

ves said...

Aq sapu kt pipi kiri n kanan je krim tidack nie.. Aq colet 4 penjuru pipi kiri n kanan then sapu smpai rata.. Haha.. Xdan nk tepek kt jerawat je, sapu erus kasi rata senang sikit.. Xde irritation pn even kulit aq sensitif gila.. Masalah aq liang pori trsumbat, liang pori besar, jerawat batu, kulit xtegang.. Now ngah buat chemical peeling Glycholic Acid yg 1st, ad lgi 4x treatment.. Aq lelaki, n aq ad msalah jerawat sjak 7 taon lps so kai bleh imagine mcm mne terok parut merah/hitam/lekuk kt muka aq nie.. Haha.. Xpe, jnji happy n simpan duit bnyk2.. Kikiki..

Nabiha Idris said...

Tidact merah tu boleh hilangkan kesan jerawat sekli ke sis?

Cheng Kaiwah said...

Salam perkenalan... Mne boleh dapatkan gel tidact ye?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tuan punye blog :kisahoneydanbee